Varför bygger man undertak?
Alla har nog någon gång vandrat in i ett rum där det sett ut som att det finns ett extra tak som hänger en bit under det riktiga taket. Många vet inte varför det extra taket är här men anledningen är faktiskt briljant. Undertaket hängs oftast upp med hjälp av hålband eller bjälkar för att skapa ett mellanrum mellan taket och undertaket. Syftet med att ha ett undertak är att underlätta för montering av belysning, el ventilation och ljudsystem bland annat. Det är även mycket enklare att renovera eller göra renovationsarbeten när man kan komma åt elinstallationer lättare.
Då kan man undra hur bygget av ett undertak går till och det är faktiskt inte så svårt som det verkar. Oftast använder man sig av ett bärverk där man sedan lägger på skivor som är gjorda av antingen glasull, träullit, plåt, stenull eller gips. De fyra förstnämnda alternativen är även ljudabsorberande vilket många uppskattar. Gips är däremot inte ljudabsorberande men kan lägga en isoleringskiva på ifall man ändå vill använda det materialet.
Det finns många anledningar till varför många väljer att bygga ett undertak. Några av dom är att man vill dölja ojämna ytor på själva innertaket, dölja elinstallationer och sladdar samt skapa ett mer brandsäkert tak. De flesta material som man använder till skivorna som läggs i bärverket är nämligen brandsäkra och bidrar till mer trygghet. Främst så byggs det undertak för att man enkelt ska kunna komma åt elinstallationerna som gjorts i rummet. Känner man också att ljudet från rummet alltför ofta går genom taket och leder till störningar så är ett plånboksvänligt alternativ att bygga ett undertak.
Innertak används både i privata bostäder och byggnader samt på offentliga platser. Till exempel så har ofta skolor undertak i sina lokaler för att minska ljudnivån samt underlätta när det behövs göras reparationer.