Skapa ett trivsamt antikt inrett hus

Inredning handlar mycket om att skapa och förmedla en känsla. Framför allt brukar de flesta vara ute efter hemtrevnad och...

< >

Olika belysningsalternativ för klädbutiker

butiksbelysning

När man ska öppna klädbutik finns det all anledning att ägna sig åt belysningsplanering. Vilka ljuskällor vill man ha i sin butik samt hur kan butiksbelysningen användas för att exponera och framhäva kläderna är frågor man bör ställa sig.

Att olika former av ljusdesign används inom butiksvärlden som en del av marknadsföringskonceptet är en självklarhet. Rätt ljus skapar olika miljöer och kan användas för att belysa olika aspekter. I fråga om butiksbelysning kan smart belysningsplanering såväl inspirera som locka och attrahera potentiella kunder att inte bara stanna framför skyltfönstret utan gå in i butiken och handla.

En lysande och lockande entré

Vikten av en lyckad entrébelysning, som både skapar ett positivt första intryck och fångar kundens uppmärksamhet, är A och O när det kommer till belysningsplanering. Det handlar helt enkelt om att leda in kunden i butiken med hjälp av stämningsfullt upplysta entréer och fasader. Ljuset ska vara både mysigt och lockande. Ett tips är även att se till så att skyltningen är belyst.

Skapa inspirerande exponeringar

Ljuset i butiken bör användas för att skapa såväl mysfaktor som ljusmiljöer. Belysningen kan med fördel varieras för att ge effekt och exponera såväl hängande kläder som skyltvikningar och hyllor. Olika sorters pendelarmaturer kan hänga från taket och riktas mot kläderna. Ljuslister kan löpa längs väggarna och spotlights kan lysa såväl framifrån som bakifrån för att undvika skuggning. Väggfasta armaturer är också populära.

Accentbelysning är ett finurligt sätt att fästa kundens uppmärksamhet vid områden i butiken och de specifika klädupphängningar som butiken önskar belysa. Exempelvis kan man belysa hyllor eller displayer med upp till fem gånger så mycket ljus med hjälp av spotlights. LED-ljus på skena kan med fördel användas till spotlight.

Färgkoordinera mera

För att lyckas med en fördelaktig ljusdesign behöver man ta hänsyn till såväl klädmärken som färger när man väljer ljus till miljöer och exponeringar. Man kan aktivt arbeta med färger för att fokusera och framhäva kläder genom att blanda varmt och kallt ljus. Kallt ljus framhäver blåa nyanser och varmt ljus framhäver de röda nyanserna.

Comments are closed.