Skapa ett trivsamt antikt inrett hus

Inredning handlar mycket om att skapa och förmedla en känsla. Framför allt brukar de flesta vara ute efter hemtrevnad och...

< >

Gammal är äldst – fördelen med antika möbler och prylar

Antika möbler och antika prylar har blivit ett hett ämne för den moderne svensken i dennes jakt på spännande föremål att inreda med. Det beror på att fler och fler har tröttnat på den minimalistiska inredningstrenden, då allt ska vara ljust, avskalat och sparsmakat. Istället strävar man efter ett personligt hem, gärna med attityd och känsla. På det området levererar verkligen antikviteter. Antika möbler finns i alla möjliga olika stilar. Oavsett vad man ska inreda eller vilken typ av vision man har för sitt hem, går det att hitta något som passar in.

En vanlig frågeställning är varför antika möbler och antika prylar kan vara så oerhört högt värderade. Många får en smärre chock när de ser prislappen på vissa antikviteter. Hemligheten är att de är tillverkade för hand, generellt sett av fantastiskt skickliga hantverkare i en annan tid. Inte sällan var det högt ansedda mästare som la ner både hjärta och själ i sina skapelser. Det står i skarp kontrast mot dagens masstillverkade produkter som ofta görs i gigantiska fabriker. En enda produktionsserie kan vara tusentals exemplar och de skeppas iväg i enorma containerfartyg. Antikviteter är i jämförelse sällsynta. I vissa fall kan det bara finnas ett eller ett fåtal exemplar av en viss produkt.

Att antika möbler och antika prylar är gamla borgar för en intressant historia. De har stått sig både stilmässigt och kvalitetsmässigt genom årens lopp. Hade de inte varit omtyckta, omhändertagna och skickligt tillverkade, skulle de faktiskt inte ens överlevt till modern tid. Det handlar inte bara om vem som tillverkat dem, utan i många fall även om vem som har ägt dem. Ofta kan det vara adelsmän och andra välbeställda människor som brukat samma antika möbel. Med andra ord är det inte konstigt att så många älskar och fascineras av antikviteter. Det kan verkligen lyfta inredning i ett hem till en helt ny nivå. Dessutom kan antika möbler och antika prylar förstås imponera på gäster.

Comments are closed.